Vredesduif met olijftak in snavel.

Webinar Colombia

22-6-2020 Webinar van Christian Peacemaker Teams over vredeswerk in Colombia, donderdag 25 juni om 0:00 uur (donderdag op vrijdag) aanmelden via cptaction.org/the-difficult-work-of-building-peace-in-colombia/

 

Het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC wordt vaak aangehaald door tegenstanders van het vredesproces. Sinds de implementatie van dit akkoord in 2016 is er voor de afgelegen gebieden die al ruim 50 jaar lijden onder de gewapende strijd nog geen licht aan het einde van de tunnel. De mensenrechten van plattelandsgemeenschappen worden nog steeds op dagelijkse basis geschonden, en alleen al dit jaar zijn meer dan 130 gemeenschapsleiders vermoord. Colombia blijft een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om je in te zetten voor mensenrechten.


Praat met onze partners, Rocio Campos en Carlos Morales, mensenrechtenactivisten uit de Magdalena riviervallei en Noordoost Antioquia in Colombia en luister naar hun verhalen over hun werk. Zij zullen ervaringen met u delen over geweldloos activisme en vertellen u hoe het dagelijks leven er uit ziet voor deze grote gebieden die zwaar getroffen worden door gewapend conflict.

 

Sprekers:
Carlos Morales
Carlos Morales is 33 jaar en geboren en getogen in Barrancabermeja (de locatie van het CPT-team in Colombia). Hij is een van de oprichters van de Cooperatie voor vreedzaam samenleven in het noordoosten van Antioquia (CAHUCOPANA). Sinds 2005 werkt deze organisatie met kleine boeren en mijnwerkers in de gemeenten Remedios en Segovia die extreem te lijden hebben onder een economische blokkade door (para)militaire activiteiten in de regio. De regering is van oudsher weinig actief in dit gebied, waardoor het verwikkeld is in een constante territoriale strijd tussen verschillende legale en illegale gewapende groeperingen, die de burgerbevolking in een wurggreep houdt.

 

Rocío Campos
Rocío Campos is een 42 jarige alleenstaande moeder, mensenrechtenactivist en slachtoffer van gewapend geweld. Op 16 mei 1998 vermoordden paramilitairen 7 mensen op een voetbalveld in de buurt El Campin in Barrancabermeja. Nog eens 25 mensen zijn ontvoerd. Een van de vermisten was haar broer Daniel Campos. Dit onrecht was een keerpunt in haar leven. Ze begon zich in te zetten voor mensenrechten en leidde de beweging voor gerechtigheid voor slachtoffers van acties van de Colombiaanse regering. Ze is sociaal werker en coordinator van de beweging voor slachtoffers van staatsgeweld (MOVICE) in de centrale Magdalena regio. Daarnaast coordineert ze het 16 mei collectief, een organisatie van nabestaanden van de slachtpartij van 16 mei 1998.

 

Webinar gemist of eerdere webinars terug kijken? dat kan via deze pagina

Christian Peacemaker Teams - Nederland www.cpt-nl.org