Vredesduif met olijftak in snavel.

Webinars Prinsjesdag

20-9-2021 Op Prinsjesdag wordt een nieuwe Rijksbegroting gepresenteerd met aanzienlijke middelen voor defensie. Als tegenwicht 2 webinars: In de middag over het indrukwekkende verhaal van Edy Korthals Altes 'Van Havik tot Vredesheld'. In de avond 'Rethinking Security in Europe' over een Europees leger versus diplomaie.

 

16.00-18.00 uur Webinar 'Van havik tot vredesheld'


In 1985 kwam de Nederlandse ambassadeur Edy Korthals Altes tot de conclusie dat hij het NAVO-kernwapenbeleid niet langer kon verdedigen. Hij nam ontslag en zette zich in voor een veiligheid die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen in plaats van wederzijdse afschrikking. Een boodschap die hij ook nu, op 96-jarige leeftijd, uit blijft dragen. Ontvang de link door een mailtje te sturen naar info@samenveilig.earth
Hieronder (de link naar) een teaser van het filmpje dat tijdens dit webinar wordt onthuld en waarin Edy Korthals Altes afgelopen voorjaar werd geïnterviewd en zijn huldiging als Vredesheld 2021 is te zien.

 

Na het webinar is de documentaire over Edy Korthals Altes te zien op de sites van Eirene en de Werkgroep Inclusieve Veiligheid  

 

19.30-21.00 uur Rethinking Security in Europe


Komt er een Europees leger of blijft de Europese macht gebaseerd op diplomatie en economische maatregelen. Ralf Becker, projectleider van het Duitse initiatief 'Sicherheit Neu Denken' en Han Bouwmeester, docent aan de Koninklijke Militaire Academie, gaan hierover de discussie aan onder leiding van prof.dr. Ramses Wessel, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit van Groningen.
Om de (Engelstalige) bijeenkomst (in de Agora van de Vrijhof op de campus van de Universiteit Twente te Enschede) bij te wonen moet u zich aanmelden via www.utwente.nl/en/sg/  Daar vindt u ook de livestream (ook na afloop)

20-9-2021