Vredesduif met olijftak in snavel.

Alternatieve herdenking WO I

14-11-2018 Zondagochtend 11 november hielden vredesactivisten een alternatieve herdenking van het eind van de Eerste Wereldoorlog. Bij de afloop van de officiële herdenkingsplechtigheid, rolden vredesactivisten een spandoek uit en strooiden witte klaprozen aan het graf van de gevallen soldaat. De activisten klagen de Belgische wapenexport aan naar landen in oorlog en naar repressieve regimes.

 

De activisten van 'Agir pour la paix' hingen ook affiches in Brussel met de boodschap: "Nooit meer oorlog? Stop de wapenexport naar Saoedi Arabië".

 

In 2017 verleende Wallonië voor 150 miljoen euro aan vergunningen voor Saoedi-Arabië, onder andere voor vuurwapens, munitie en gepantserde voertuigen. De Vlaamse wapenexport is kleiner, maar in meer dan 60 procent van de gevallen weet de Vlaamse overheid niet waar de Vlaamse wapenexport terecht komt. Er is geen enkele garantie dat Vlaamse wapentechnologie niet in conflictgebieden belandt.

 

Jemen lijdt al drie jaar lang onder een bloedige oorlog, die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost, 3 miljoen mensen op de vlucht heeft doen slaan en de grootste cholera uitbraak ooit heeft veroorzaakt. De Saoedi geleide coalitie maakt zich in Jemen schuldig aan grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht. "Europese lidstaten zijn medeplichtig aan de grootste humanitaire ramp ter wereld. De wapenexport naar Saoedi Arabië moet onmiddellijk stop gezet worden", zegt één van de activisten.

 

'Stop de militarisering van Europa'

De activisten veroordelen bovendien de toenemende militarisering van de Europese Unie. Brussel is de lobby-hoofdstad van Europa. Ook de wapenlobby drukt een grote stempel op het Europees defensiebeleid. Met het Europees Defensiefonds wil de EU 13 miljard euro uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapentechnologie, met de doelstelling om de Europese wapenindustrie wereldwijd meer competitief te maken. "Dit zal wereldwijd conflicten voeden. De belangen van de wapenindustrie zijn niet die van vrede en stabiliteit, maar die van winst en groei.", zegt één van de activisten.

 

De Eerste Wereldoorlog was de oorlog om alle oorlogen te beëindigen. De Belgische medeplichtigheid in de humanitaire catastrofe in Jemen is een schandvlek op de 'nooit meer oorlog'-gedachte. We hopen dat honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog onze politici de erfenis van de Eerste Wereldoorlog eindelijk in de praktijk brengen en de wapenexport naar conflictgebieden onmiddellijk stopt.

 

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie

Bron: De Wereld Morgen