Vredesduif met olijftak in snavel.

Einde en een nieuw begin

26-1-2014 Tot 31 januari is in het JOC Ysselstijn de tentoonstelling 'Ende und Anfang' te zien over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren van het nieuwe begin.

 

Aanleiding is het einde van oorlog en geweld door het Nationaal Socialisme van 69 jaar geleden. De expositie brengt de ellende van de oorlog in herinnering, de ineenstorting van het leger, de verdrijving, het zoeken van overlevenden naar hun familie. Ook de eerste twijfel aan de eindzege en de moed om dienst te weigeren en weerstand te bieden worden met foto's en teksten nabij gebracht.

 

In de tentoonstelling komt de filosofe Hannah Arendt, de joodse Montessori-pedagoge Clara Grunwald, de verzetsstrijder Georg Elser, de deserteur van de Wehrmacht Heinrich Böll, verder ook andere getuigen van die tijd en militairen aan het woord. Zij waarschuwen ons dat het leed van de oorlog niet mag worden vergeten. De tentoonstelling wil laten zien dat consequenties getrokken kunnen worden, dat weigering en verzet mogelijk zijn. Zij zet er toe aan niet weg te kijken - ook vandaag niet, waar in Afghanistan, in Irak, Syrië en andere landen soldaten en burgers sterven.

 

De expositie is zowel voor individuele personen als schoolgroepen te bezoeken (groep 8 basisschool, 1e en 2e klas middelbare school). Na kennismaking en een introductiefilmpje krijgen de scholieren een werkblad, waar ze in groepjes aan werken. Ook krijgen ze een rondleiding over de Duitse militaire begraafplaats. De 32.000 graven van Duitse militairen laten zien wat voor onheil een oorlog aan kan richten. Het totale programma duurt ongeveer 2½ uur. De kosten zijn slechts 3,50 euro per leerling. Voor individuele gasten is de entree gratis en is de rondleiding over de begraafplaats niet inbegrepen. Er zijn nog plekken voor klassen vrij. Neem bij interesse contact op met het JOC.

 

Ook schoolklassen zijn dus welkom bij deze (Duitstalige) tentoonstelling. Er is een brochure met vertalingen beschikbaar. De teksten zijn genummerd, zodat ze makkelijk in de brochure zijn terug te vinden. Er wordt geen toegang geheven. Op een tafeltje wordt, tegen een donatie, materiaal aangeboden.

 

De expositie wordt uitgebracht door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid dat nauwe banden met de Friedensbibliothek/ Antikriegsmuseum onderhoudt. Een van de vele Peace museums die er in de wereld te vinden zijn en waarvan het onderlinge netwerk INMP ( http://www.INMP.net ) met kantoor in Den Haag, in 1998 door de VN als een NGO werd erkend.

 

Adres: JOC Ysselsteyn, Timmermansweg 75, 5813 AM Ysselsteyn NL

Open: 9.00 tot 16.00 uur. In weekend na telefonische afspraak Tel. 0478 - 541916.

26-1-2014