Vredesduif met olijftak in snavel.

Haneen Zoabi

8-4-2011 Een meerderheid van de IsraŽlische parlementsleden in de Knesset zette recent het licht op groen om de IsraŽlisch-Palestijnse Haneen Zoabi haar parlementaire voorrechten af te nemen, omdat ze vorig jaar op het Turkse schip Mavi Marmara richting Gaza zat.

 

Bij de IsraŽlische raid op de boot werden negen mensen doodgeschoten door elitetroepen nadat sommige passagiers weerstand boden.

Zoabi, een tengere vrouw, werd opgepakt en aanvankelijk beschuldigd van het neersteken van een IsraŽlische soldaat. "Het was belachelijk. Ik kon slechts lachen wanneer ik die beschuldigingen hoorde. Nooit heb ik mij verzet. Omdat de aanklachten vals waren, werden ze opnieuw ingetrokken. Het is duidelijk een politieke vervolging", vertelt Zoabi.

Een IsraŽlische rechtbank buigt zich binnenkort over de zaak. Als haar privileges worden opgeheven, zal ze haar diplomatieke paspoort verliezen, net als de financiŽle steun voor juridische bijstand. Ook mag ze dan geen landen meer bezoeken waarmee IsraŽl geen politieke banden heeft. "De rechtervleugel in de Knesset wil me straffen en verhinderen dat ik mijn mening uit", verklaarde ze vorige week.+

Bron: www.dewereldmorgen.be, 6-4-2011