Vredesduif met olijftak in snavel.

Geheime luchtmachtbasis bezet

27-7-2011 170 internationale vredesactivisten uit 17 landen gingen vandaag het terrein van de North European Aerospace Test (NEAT) op tijdens een massa-actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid in het noorden van Zweden.

 

In totaal namen 201 mensen aan de actie deel, die poogde de verborgen rol van het grote testgebied in de voorbereiding van oorlogen aan de kaak te stellen. Er wordt nieuw militair materiaal getest zoals drones, raketten en gevechtsvliegtuigen.

De actie begon om 12 uur 's middags met een roze optocht waarbinnen mensen het testgebied en de weg ernaartoe beschilderden met roze pijlen en leuzen " hier begint de oorlog, laten we die tegenhouden!". Het luchtruim werd gekleurd doordat er roze ballonnen werden losgelaten. Meer dan 150 van de activisten gingen daarna het spergebied rond de basis binnen als daad van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid, om de aandacht op de oorlogsvoorbereidingen te vestigen die daar plaats vinden en NEAT op de kaart te zetten. Dat deden zij met hun roze verfbussen per fiets. 70 activisten van verschillende groepen slaagden erin het cordon van de basis te doorbreken en de belangrijkste gebouwen en het vliegveld te bereiken. Zo konden zij een enorm vredessymbool op de startbaan schilderen en een die-in houden. Er is bevestigd dat ongeveer 28 activisten zijn opgepakt of gearresteerd, waaronder mensen uit Chili, Duitsland, Engeland, Finland, Spanje en Venezuela

Het NEAT-terrein, in het noorden van Zweden, bevat een oefenterrein voor bommenwerpers zo groot als BelgiŽ met een nog groter beperkt luchtruim. Het wordt gebruikt voor het testen van raketten, gevechtsvliegtuigen en onbemande luchtvoertuigen (drones). De vorige zomer gebruikte de luchtmacht van de V.S. het voor oefeningen met echte brandbommen, en in 2009 gebruikte de NAVO Response Force het gebied voor de grootste lucht oefening van de atoombomalliantie in dat jaar. De onbemande luchtvoertuigen (drones) worden onder meer gebruikt in buitengerechtelijke executies zoals in Pakistan en elders.

De actie wordt georganiseerd door het Zweedse antimilitaristische netwerk Ofog en heeft de steun van veel Zweedse en internationale groepen. Het maakt deel uit van het internationale actiekamp, dat in LuleŚ van 22 tot 29 juli plaatsvindt. In de resterende dagen zullen er nog meer acties geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid plaats vinden.

Meer info: warstartshere.com/en+

Perbericht Ofog netwerk, 26-7-2011