dDH's Vredessite
Paasmars 2002
voor ontwapening en vrede
Logo 2002, door Len

E-mail

Webadres: vredessite.nl/paasmars

Paasmars en infokramen:
Gerrit Frijstein
070-3251102

Affiches:
Rob Boogert
070-3890235

Programma actiekamp:
Elise Leijten
06-51152499

Info tijdens actiekamp
26 maart - 1 april:

Yvonne
06-23555247

Organisatie:
Werkgroep Paasmars
Postbus 10500
2501 HM DEN HAAG

Giro:
4300898 t.n.v. Paasmars
Den Haag

Archief:
Paasmars 1997
Paasmars 1998
Paasmars 1999
Paasmars 2000
Paasmars 2001

Website door:
Boyd Noorda,
Socia Media


Kies voor Vrede       pamflettekst

10 jaar Paasmars

    Paasmars

    Na negen Paasmarsen, gehouden in alle vier windstreken van Nederland, vindt nummer tien plaats in Den Haag ruim een maand voor de verkiezingen. Ook het Paasvredesactiekamp slaat dit jaar z'n tenten op in deze 'Vredesstad'. Den Haag voert de titel 'vredesstad' omdat ze onderdak biedt aan de Haagse Vredesconferenties (waaronder de grote Hague Appeal for Peace conferentie in 1999), het Vredespaleis, het Hof van Arbitrage (bemiddeling tussen staten), het Internationaal Gerechtshof en (binnenkort) het Internationaal Strafhof. In memoriam Den Haag vredesstad Het beeld van 'vredesstad' wordt echter overschaduwd door het feit dat Den Haag onderdak biedt aan een grote, militaire beurs, er is een groot NAVO-complex en behalve het ministerie van defensie bevinden zich vele kazernes en bedrijven met militaire productie in de stad.
    Den Haag: Kies voor Vrede!

Nederland stap uit de oorlog

    We bevinden ons nu in een uiterst droeve situatie: het is oorlog en Nederland doet mee. De terreur van de 11e september 2001 wordt beantwoord met nóg grootschaliger terreur: oorlog. Ook de oorlog in Afghanistan maakt duidelijk dat een 'schone oorlog' niet bestaat en dat militair machtsvertoon geen enkele garantie biedt om de gestelde doelen te realiseren. Eenmaal ontketend gaat het geweld alleen maar verder. Nederland zou uit deze militaire coalitie moeten stappen en het voortouw moeten nemen in een 'coalitie voor vrede' met diplomatieke en economische initiatieven om de politieke en sociaal-economische situatie in de regio (de voedingsbodem voor het terrorisme) te helpen verbeteren. Eén eis heeft prioriteit:
    Nederland, stap uit de oorlog en Kies voor Vrede!

Vredesoperaties zonder geweld

    Deze 'Nieuwe Oorlog' toont de dwaasheid van de defensie-slogan 'professionals voor vrede en veiligheid' en betekent het einde aan de illusie als zou het leger er zijn voor humanitaire en vredesoperaties. De val van de Muur, meer dan 10 jaar geleden, had ruimte kunnen bieden voor investeringen in vrede. In plaats van opgeheven werd de NAVO echter uitgebreid; de wapenhandel groeide in plaats van dat zij zich richtte op andere producten. Nederland staat zelfs op de zesde plaats van wapenexporterende landen en de opvolger van de F16 gaat meer kosten dan het Deltaplan en de Betuwelijn. In dezelfde tijd is het budget voor ontwikkelingssamenwerking als percentage van het BNP afgenomen en moeten niet-militaire vredesoperaties, zoals burgervredesteams, onderwijs- en mediaprojecten het nog steeds zonder (substantiële) overheidssubsidie stellen.
    Belastingbetalers: Kies voor Vrede!

Koerswending

    De militaire overmacht van het Westen staat garant voor de continuering van eeuwenlange superioriteitswaan, inhumaan optreden en grondstoffenroof. De geschiedenis van gewapende uitbuiting van de Derde Wereld, van kolonialisme, culturele, economische en zelfs religieuze onderdrukking is met de versnelde globalisering (modern imperialisme) van de laatste jaren niet beëindigd. De weerzinwekkende terreur van de 11e september, kan worden gezien als reactie vanuit de Derde Wereld op de rol van het rijke Westen. Vrede is alleen te realiseren als het Westen, met Amerika voorop, ruimte geeft aan lokale economieën (m.n. in de Derde Wereld), investeert in duurzame energie, afziet van economische groei en gaat 'consuminderen'. Het in vrede samenleven van de volkeren in de wereld, inclusief die in Nederland, hangt daarvan af.
    Producenten en consumenten: Kies voor Vrede!

Vredeswerkers opleiden i.p.v. soldaten

    'Kindsoldaten' Wie vrede wil moet zich níet voorbereiden op de oorlog maar op die vrede. Dat begint al met de kinderen. Het is hartverscheurend dat kinderen al op jonge leeftijd worden geronseld voor het leger. Behalve aan de kindsoldaten in veel Derde Wereldlanden, moeten we dan ook denken aan de wervingscampagnes van het Nederlandse leger die al in de Donald Duck beginnen. Met zomerkampen op de Veluwe, eigen opleidingen voor 16- en 17-jarigen op normale scholen en op jongeren gerichte advertenties, tv-soaps, evenementen en Banenwinkels wordt geprobeerd om aan de militaire ambities van de Nederlandse overheid te voldoen. Tegelijkertijd wordt bij jongeren een beeld versterkt dat conflicten alleen met geweld opgelost kunnen worden. Het is schrijnend dat er voor onderwijsprojecten die gewelddadig gedrag willen tegengaan, maar ook voor de opleiding en werving van burgervredeswerkers nauwelijks of geen overheidsgeld beschikbaar wordt gesteld. Het door de Verenigde Naties uitgeroepen Decennium 2001-2010 voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de Kinderen van de Wereld geeft alle aanleiding voor een forse investering in vredesonderwijs en geweldloze conflictoplossing.
    Opvoeders en onderwijzers: voor de toekomst van kinderen, Kies voor Vrede!

Kernwapens illegaal

    Terwijl voor de grootste wereldproblemen geen onderzoekers beschikbaar zijn, slorpt de wapentechnologie miljarden op. Nu ook weer voor het ruimteschild. In plaats van nieuwe wapensystemen, moet gewerkt worden aan de afschaffing van tienduizenden nucleaire massavernietigingswapens. De kernwapenstaten - waaronder die van de NAVO -, onttrekken zich aan de door hen aangegane verplichting (Non Proliferatie Verdrag) tot volledige afschaffing. Zij negeren het hoogste rechtscollege, het Internationaal Gerechtshof, gevestigd in Den Haag, dat in 1996 bepaalde dat dreigen met en gebruik van kernwapens in strijd is met het internationaal recht. Met het vanaf 1960 accepteren van minstens 11 Amerikaanse atoombommen op Volkel (NB.) schendt ook Nederland het internationaal recht.
    Regering: respecteer de internationale rechtsregels, Kies voor Vrede!


    Paasmars 2002 Home Page | De Vredessite | dDH