dDH's Vredessite
Paasmars 2002
voor ontwapening en vrede
Logo 2002, door Len

E-mail

Webadres: vredessite.nl/paasmars

Paasmars en infokramen:
Gerrit Frijstein
070-3251102

Affiches:
Rob Boogert
070-3890235

Programma actiekamp:
Elise Leijten
06-51152499

Info tijdens actiekamp
26 maart - 1 april:

Yvonne
06-23555247

Organisatie:
Werkgroep Paasmars
Postbus 10500
2501 HM DEN HAAG

Giro:
4300898 t.n.v. Paasmars
Den Haag

Archief:
Paasmars 1997
Paasmars 1998
Paasmars 1999
Paasmars 2000
Paasmars 2001

Website door:
Boyd Noorda,
Socia Media


Ruim 400 deelnemers aan Paasmars voor Ontwapening en Vrede

Opzienbarende uitspraken in politiek defensiedebat

    PERSBERICHT

    dcp_2932 Den Haag, 1 april 2002 - Tweede Kamerleden die vanmiddag na afloop van de jaarlijkse Paasmars voor Ontwapening en Vrede deelnamen aan een debat over defensiepolitiek kwamen tot enige opzienbarende uitspraken.
    Zo verklaarde Blaauw (VVD) er voorstander van te zijn in dialoog met de Verenigde Staten te komen tot openheid over de in Nederland gestationeerde Amerikaanse kernwapens. De Nederlandse regering weigert hierover volgens staand NAVO-beleid elke openheid te geven, iets wat al langer geeist wordt door de partijen ter linkerzijde.

    dcp_2921 Alle Kamerleden, naast Blaauw waren dat Van Bommel (SP), Cörüz (CDA), Hoekema (D66) en Koenders (PvdA), toonden zich voorstander van meer nadruk op conflictpreventie. Blaauw gaf aan dat er het afgelopen decennium zeker foute beslissingen zijn geweest waarbij te snel naar wapens is gegrepen, in plaats van verder te praten aan de onderhandelingstafel.
    Over vredesoperaties waren de meningen zoals verwacht verdeeld, alleen Van Bommel, die op veel applaus uit de zaal kon rekenen, zag hier eigenlijk nooit heil in en betitelde ze als ‘agressieve operaties’ die vooral de belangen van het Westen behartigen, wat kritiek opleverde van de zijde van Koenders en Hoekema. Hij kondigde nu al verzet aan tegen een eventuele Amerikaanse aanval op Irak.

    Cörüz pleitte er voor bij conflictpreventie meer te investeren in mensen en organisaties op lager niveau dan alleen maar te kijken wat er op interstatelijk terrein en via internationale organisaties gedaan kan worden. Verder sprak hij verbazing uit over het uitblijven van ratificatie door Nederland van het VN-verdrag over kindsoldaten en bepleitte hij strengere regels voor Nederlandse wapenleveranties aan het buitenland.

    Hoekema en Koenders deelden op een groot aantal punten elkaars mening. Zo spraken zij allebei grote zorgen uit over de Amerikaanse kernwapenpolitiek, waarin kernwapens steeds meer als werkelijk inzetbare wapens beschouwd worden en bepleitten zij democratisering van internationale monetaire instellingen als IMF en Wereldbank, waarbij zij Van Bommel aan hun zijde vonden. Blaauw vond vooral een grotere transparantie bij IMF en Wereldbank van belang.

    dcp_2954 De discussie over de huidige situatie in het Midden-Oosten leverde veel reacties vanuit de zaal op. In een rumoerig deel van het debat spraken alle forumleden zich uit voor het aanspreken van de Israëlische regering op hun gedrag. De mate waarin dit gedaan moest worden leverde wel meningsverschillen op: zaken als het opzeggen van het Associatieverdrag en een boycot tegen Israël ging sommige forumleden te ver, of zij vonden het geen goede instrumenten.

Paasmars

    De voorafgaande Paasmars verliep in een uitstekende stemming. Met sprekers en muziek werden het Vredespaleis, het kantoor van de NIID (Nederlandse Inschakeling Industriële Defensieopdrachten), de Amerikaanse Ambassade en het Tweede Kamergebouw aangedaan onder de leus ‘Kies voor Vrede’. Het aantal deelnemers bedroeg ruim 400. Zie de fotoverslagen op het menu.

    In een cirkel bij de ambassade Na afloop van de manifestatie zijn 35 mensen vanuit de Blauwe Aanslag naar de Israëlische ambassade gegaan om daar opnieuw een fakkelwake te houden. Onder hen Tweede Kamerlid van Bommel van de SP.
    De wake is rustig verlopen. De politie greep dit keer niet in, zoals afgelopen zaterdag wel is gebeurd (zie hiervoor het persbericht van 31 maart).


  • Voor informatie over het Paasvredesaktiekamp en de Paasmars in Den Haag 070-3890235 / 06-13078891 / 06-51152499
  • Informatie over de campagne tegen de Joint Strike Fighter, fotoverslag van de manifestatie op zaterdag 30 maart, lijst van deelnemende organisaties, comité van aanbeveling en de petitieaktie: vredessite.nl/jsf
  • 2 april zullen de handtekeningen tegen de Joint Strike Fighter, die de afgelopen maand zijn opgehaald, worden overhandigd aan de kamercommissie van defensie.

    Foto 1 t/m 3 © Boyd Noorda, Socia Media, 070-3654124.
    Grote versies op aanvraag.
    Foto 4 © Leo de Groot, Vredesburo Heerlen



    Paasmars 2002 Home Page | De Vredessite | dDH