dDH's Vredessite
Paasmars 2002
voor ontwapening en vrede
Logo 2002, door Len

E-mail

Webadres: vredessite.nl/paasmars

Paasmars en infokramen:
Gerrit Frijstein
070-3251102

Affiches:
Rob Boogert
070-3890235

Programma actiekamp:
Elise Leijten
06-51152499

Info tijdens actiekamp
26 maart - 1 april:

Yvonne
06-23555247

Organisatie:
Werkgroep Paasmars
Postbus 10500
2501 HM DEN HAAG

Giro:
4300898 t.n.v. Paasmars
Den Haag

Archief:
Paasmars 1997
Paasmars 1998
Paasmars 1999
Paasmars 2000
Paasmars 2001

Website door:
Boyd Noorda,
Socia Media


Themadag NAVO, vredesoperaties en 'Nieuwe Oorlog'

Aanhouding bij Amerikaanse ambassade

    PERSBERICHT

    voor dood op de grond Den Haag, 28 maart 2002 - Vandaag zijn twee actievoerders aangehouden bij de Amerikaanse ambassade tijdens een actie vanuit het Paasvredesactiekamp. Met een spandoek "Democratie of Navocratie?" waren zij 'voor dood' gaan liggen op de stoep van de ambassade.

    'dode' wordt afgevoerd Het spandoek werd direct weggenomen en vervolgens zijn de twee afgevoerd naar het politieburo. Zij hebben daar ongeveer 5 uur vast gezeten.
    Deze actie i.h.k.v. het dagthema werd bij de VS ambassade gehouden omdat sinds de oorlog in Afghanistan elk protest de nek is omgedraaid. Ook diverse andere demonstranten zijn de afgelopen maanden vastgezet (zie o.a. vredessite.nl:/nieuws/2001/rob1710.html).

    Het feit dat de macht van de Amerikaanse overheid zo ver gaat dat zelfs in het liberale, democratische Nederland het recht op vrijheid van meningsuiting teniet wordt gedaan, was mede reden voor de activisten om dit nogmaals aan de kaak te stellen middels deze actie.

NAVO

    De afgelopen jaren heeft de NAVO zich ontwikkeld van een verdedigings-organisatie tot een organisatie die de economische belangen van het rijke "westen" waar ook ter wereld, onder het mom van vredesoperaties, behartigd.
    De positie van de Verenigde Naties is door de NAVO, met name door Amerika, het belangrijkste NAVO-lid, verder en verder uitgehold.
    Elke dag sterven er gemiddeld 35.000 mensen aan honger. Er is een "War on drugs" een "War on terrorism" maar er is géén "War on hunger". Voor Vrede is sociale rechtvaardigheid nodig. Op geen enkele wijze zien wij daar de NAVO een bijdrage aan leveren, in tegendeel: gigantische bedragen worden uitgegeven aan militair materieel.

    Bush is boss Op het Plein bij het ministerie van defensie werd voor de informatiekraam van het paasvredesactiekamp door een kloon van George Bush jr. de voorbijgangers ook de vraag voorgelegd "Democratie of NAVOcratie?" en hij gaf daarbij ook meteen het antwoord: "NAVOcratie!". Daarbij werd NAVO vertaald als "Neo Amerikaanse Verdrags Organisatie". De cynische boodschap was voor de meeste passanten duidelijk en zij reageerden dan ook instemmend.

    Foto's © Leo de Groot


    Paasmars 2002 Home Page | De Vredessite | dDH