spacer
vredessite.nl
 
Paasmars 2006
logo
- Slotpersbericht
 
- Fotoverslag
 
- Programma
 
- Printversie
- Programma
- opent nieuw venster
 
- Affiche en flyer
 

 
webadres:
vredessite.nl/paasmars
 
steun de paasmars
giro: 4300898 t.n.v. paasmars te den haag
 
organisatie:
werkgroep paasmars
haags vredes platform
postbus 10500
2501 hm den haag

 
archief:
paasmars 1997
paasmars 1998
paasmars 1999
paasmars 2000
paasmars 2001
paasmars 2002
paasmars 2003
paasmars 2004
paasmars 2005
 
website door:
socia media
 
Gehost door dDH

 


Paasmars 2006
2e Paasdag 17 april, Den Haag
 
Slotpersbericht
 

Paasmars nieuwe stijl: actie en bewogenheid
 
Zie ook het fotoverslag
 
Persbericht van Werkgroep Paasmars
 
Den Haag, 17 april 2006 - Een honderdtal mensen heeft vandaag tijdens de traditionele Paasmars voor Vrede getoond dat Vrede een keuze is.
 
Presentator en zanger Johnito opende de 12e Paasmars op de Hofplaats, waarbij hij de in 2004 overleden Gerard van Alkemade, drijfveer achter de voorgaande Paasmarsen, memoreerde en in het kort de keuze voor de nieuwe opzet van de Paasmars uitlegde. De nadruk dit jaar werd meer gelegd op de vrijheid van ieder mens om te kiezen voor vrede, dan op specifiek politieke thema's.
 
De deelnemers werden opgewarmd door de trommelende sambaband Heisa en onder de tonen van blues-rockformation Sundown Circus kwam de stoet op gang. Omstanders en buurtbewoners werden verrast en uitgenodigd door de muzikale en kleurrijke Paasmarsstoet.
 
Tijdens een korte stop bij de Amerikaanse ambassade konden de deelnemers van de Paasmars een meegebrachte bloem in het hek steken, waarmee symbolisch het Amerikaanse volk en ook de Amerikaanse regering de vrede toe gewenst werd.
 
Bij de Argentijnse ambassade werd stilgestaan bij de Dwaze Moeders, die dankzij hun jarenlang vreedzaam protest uiteindelijk gehoor hebben gekregen van de Argentijnse regering.
 
De manifestatie bij het Vredespaleis had een vrolijke tint en werd gekenmerkt door de te-vreden-heid en gemoedelijkheid van de deelnemers. Op het podium was er ook ruimte voor een kritische noot en oproep tot actie voor vrede.
 
Behnam Taebi van de campagne "Geen oorlog tegen Iran" sprak zijn grote verontrusting uit over de dreiging van Bush om een oorlog tegen Iran te beginnen. Hij maakte hierbij vergelijkingen met Afganistan en Irak.
Singer-songwriter Femke Japing zong een aantal liedjes en haalde zanger Matty Ros op het podium om het prachtige duet "Change the world" te zingen. Aangemoedigd door Irene Hadjidakis droeg een tiental deelnemers van de Paasmars Peace Prayers voor uit diverse religies en mensbeelden.
Vervolgens trad Irene Hadjidakis op als de Griekse Godin van de Vrede en riep de mensheid op samen te zweren tegen de oorlog en overal de vrede te prijzen, te roemen en bij het volk in te prenten. Ook haalde zij diverse teksten aan van Desiderius Erasmus.
 
Op het open podium sprak Tessa Alsemgeest zich in een aantal emotionele teksten uit, voor dieren die overal ter wereld lijden, in bijvoorbeeld laboratoria en slachthuizen. Ook uitte zij haar hoop voor een vreedzame wereld voor dier en mens.
Van het Nederlands Palestina Komitee zei Wim Lankamp dat kiezen voor vrede niet voor ieder op de wereld een vrije keuze is, denk aan Palestina, maar afhangt van onze strijd voor internationaal recht. Hij kritiseert de Nederlandse steun (minister Bot) aan Israel's schenden van dat recht inzake het advies van het Internationaal Gerechtshof (zomer 2004) over de af te breken apartheidsmuur, schadevergoeding aan de Palestijnen en de nederzettingen. Hypocriet noemt hij het diezelfde minister Bot vorige week te horen pleiten voor internationale aanvaarding van de jurisdictie van het 60-jarige Internationaal Gerechtshof.
Reynold Klooker van "Vredeskoerier 't Kan Anders, Kernwapens Weg" droeg de vertaling van het gedicht 'Barbara' van J. Prevert voor.
Arthur v.d. Klashorst, ooit zelf van Werkgroep Paasmars, bracht de boekenserie 'Globalisering' van uitgeverij Lemniscaat onder de aandacht.
 
An Schuckink-Kool sprak bemoedigende woorden over de Paasmars in nieuwe vorm en herinnerde de deelnemers eraan dat het niet belangrijk is hoeveel mensen er meelopen, maar dat er meegelopen wordt. Elk jaar zullen zich meer mensen aansluiten bij de Paasmars.
Jan Bervoets van het Haags Vredesplatform verhaalde van de eerste Paasmarsacties in de jaren zestig, waarbij niet ver van de huidige plaats gedemonstreerd werd tegen de atoombom. Het Haags Vredes Platform bestaat inmiddels 25 jaar en zal dit o.a op 29 september vieren met een manifestatie.
 
Een swingende jamsessie met de getalenteerde blues-rockformatie Sundown Circus, cabarapper Moesman en Johnito zorgde voor een muzikale afsluiting van de Paasmarsmanifestatie bij het Vredespaleis.
Rake teksten en ter plekke ge´mproviseerde vocale kunstwerkjes brachten de voetjes van de vloer. Diabolo's en andere jongleer-attributen kwamen tevoorschijn, waarbij commandant Wouter Koelewijn van politie Haaglanden het verraste publiek tracteerde op een jongleerkunstje van niveau.
 
Vanaf 19:30 wordt de Paasmars 2006 voortgezet tijdens de afterparty "Dansen voor Vrede" in Lokaal Vredebreuk, Papestraat 38, met dj's Lieneke en Dance Little Sister.
 


 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Werkgroep Paasmars van het Haags Vredes Platform
John van Maanen, 06-28646370
Marie Serraris, 06-11078995
 
Foto's zijn beschikbaar
 
Website Haags Vredes Platform: www.haagsvredesplatform.nl